Troli anda kosong!
  • Malay
  • English
Selamat datang, daftar masuk atau daftar akaun.

Apa Itu Dioksin? Bagaimana ia memberi kesan pada wanita?

Ditulis oleh in Artikel on Sep 24, 2014 . 0 Komen.

Apakah Dioksin? Dan mengapa ia merbahaya? Bagaimana kita terdedah kepada Dioksin?

 

Dioksin adalah salah satu bahan kimia yang paling toksik yang diketahui oleh Sains. Dioksin dikenali sebagai satu ancaman kesihatan yang serius dan ia karsinogenik [1]. Dioksin juga sebahagian bahan kimia toksik yang telah digunakan untuk menghasilkan Ajen Oren. Agen Oren telah digunakan pada tahun 1960-an hingga 1970-an oleh Tentera AS untuk membunuh dan mencederakan rakyat Vietnam di kawasan pertanian dan hutan-hutan. Ramai rakyat Vietnam yang terbunuh dan dilahirkan cacat, ia kekal sehingga  bergenerasi walaupun sehingga kini [2]. Anda boleh dapati banyak laman web yang menggambarkan dioksin sebagai salah satu bahan yang paling toksik di dunia. Dioksin adalah kelas bahan kimia yang tercemar, ia terbentuk semasa proses pembakaran seperti pembakaran sisa, kebakaran hutan dan pembakaran sampah belakang rumah, serta semasa beberapa proses industri seperti pelunturan pulpa kertas dan pembuatan herbisid. Pad atau dipanggil tuala wanita serta lampin kain bayi pada mulanya dihasilkan daripada bahan mentah pulpa kayu. Pulpa kayu juga menjalani proses pelunturan seperti kertas kitaran semula untuk dijadikan kertas putih. Walaupun pulpa kayu adalah lebih bersih daripada kertas kitar semula yang digunakan sebagai bahan mentah pad dan lampin pakai buang, malangnya, klorin dioksida digunakan semasa proses pelunturan. Proses-pelunturan klorin mewujudkan hasil sampingan toksik terutamanya Dioksin. Dan Dioksin yang kekal di atas kertas terluntur yang telah digunakan untuk membuat pad pakai buang dan lampin,  termasuklah kertas tisu. Selain itu, warna kertas putih memberi kita tanggapan bahawa ia adalah bersih tetapi sebenarnya tidak dan itulah sebabnya ia boleh menyebabkan kegatalan dan kerengsaan pada kulit. Lebih buruk lagi, menurut kajian yang dijalankan oleh Institut Sains Kesihatan Alam Sekitar, Dioksin adalah karsinogenik, toksik kepada sistem imun dan pembiakan, dan telah terlibat dalam endometriosis dan gangguan hormon jika digunakan berulang kali.


 

"Kajian juga telah menunjukkan bahawa pekerja kimia yang terdedah kepada tahap dioksin mempunyai peningkatan risiko kanser. Kajian lain menunjukkan penduduk yang selalu terdedah menunjukkan bahawa dioksin boleh menyebabkan masalah pembiakan dan perkembangan, dan peningkatan risiko penyakit jantung dan diabetes. Jika kita terdedah pada dioksin pada jangka masa yang panjang walaupun pada tahap yang rendah, kita mungkin berisiko untuk mendapat kanser, mengganggu fungsi imun, dan pembiakan serta perkembangan, lebih banyak kaji selidik yang diperlukan untuk mengesahkannya. Walau bagaimanapun, sanggupkah anda akan merisikokan diri sendiri dan anak-anak walaupun bahan kecil Dioksin yang terkandung dalam pad, tampon dan juga lampin pakai buang untuk tempoh masa yang panjang? Walaupun ia mengambil masa bertahun-tahun, ia pasti akan memberi kesan negatif ke atas kesihatan anda. Anda boleh melihat sendiri dan mengalami banyak perubahan positif pada diri anda apabila anda tidak lagi menggunakan produk-produk pakai buang di pasaran "- National Institute of Alam Sekitar Sains Kesihatan

 

Bagaimana Produk buang yang terkandung Dioksin kesan dalam kehidupan kita?

 

Kebanyakan produk pakai buang yang diperbuat daripada pulpa kayu dan kertas kitaran semula mengandungi Dioksin walaupun dalam jumlah yang sikit. Kesan negatif kepada kanak-kanak yang menggunakan lampin tidak begitu teruk kerana purata mereka menggunakan lampin adalah dalam lingkungan maksimum 2 hingga 4 tahun. Kebanyakan bayi mengalami masalah kulit seperti ruam, ekzema, dermatitis, dan kandidiasis kesan dari penggunaan lampin pakai buang ini. Terdapat kes yang lebih teruk, ruam ini boleh bernanah. Jika dibandingkan, wanita menggunakan pad pakai buang seumur hidup mereka selagi masih didatangi haid. Kami menerima banyak respon dari wanita-wanita yang telah berhenti menggunakan pad pakai buang dan tampon, dan ia sangat mengejutkan mereka setelah mendapati bahawa kesan pad dan tampon pada mereka selama ini adalah tidak normal dan merosakkan badan dalam diam. Kebanyakan wanita berhenti mengalami gatal-gatal, kerengsaan, senggugut dan juga keputihan yang berlebihan. Mereka berasa lebih sihat dan positif semasa haid setiap bulan sehinggakan ada di antara mereka yang tidak sabar setiap kali menunggu untuk datang haid kerana seronok dengan perubahan ini. Satu lagi kesan positif yang mereka dapati bahawa tempoh haid juga tidak lama serta berlarutan seperti sebelum ini, di mana sesetengah wanita mengalami tempoh haid sehingga 15 hari. Jadi wanita sekalian, berhentilah dari menggunakan pad pakai buang dan tampon. Jangan dedahkan diri anda pada Dioksin. Jangan merisikokan diri sendiri lagi. Ramai wanita masih tidak sedar tentang kewujudan Dioksin pada pad pakai buang dan tampon. Sila sebarkan maklumat ini kepada keluarga dan rakan-rakan tentang bahayanya Dioksin.

 

[1] Dioksin & furan: Kimia Paling Toksik Dikenali untuk Sains

 

[2] Agen Oren dan Kanser


 

Komen-komen

Tulis komen

Tulis balasan

* Nama:
* E-mel: (Not Published)
   Laman Web: (Site url with http://)
* Komen: